Saltar a continguts

/UNZIP

Navegació

Menú principal

Històric EPDD

 

El Prat dimensiódesconeguda - CENTRE D'ART TORRE MUNTADAS


Full de sala del Prat 9 de l'espai exterior

 

 

 

"Amazing Stories", Històries Increïbles, sèrie "B", els mites antics i moderns.
La ment humana necessita donar explicacions a tots els fets que se li presenten, quan pot donar aquestes explicacions, passen a ser part de la ciència, quan no les pot donar es posen en marxa la imaginació, la fantasia i es converteixen en mites.
L'exposició és un intent de reinterpretar la mitologia i les noves mitologies. Dels vells herois i déus clàssics passem als extraterrestres i als eterns enemics. Tot això ho barregem i ho col·loquem en indrets del Prat.

 


 

El Prat, dimensió desconeguda és un projecte que agrupa tres exposicions de petit format corresponents a tres projectes seleccionats en la darrera Convocatòria de projectes de creació d'arts visuals 2012 per la Sala d'Art Josep Bages de Torre Muntadas. Així doncs no es tracta estrictament d'una exposició col·lectiva sinó de l’agrupació de tres propostes realitzades per diverses persones que, malgrat provenir d'àmbits professionals i geogràfics ben distints, han tingut la necessitat de reinterpretar el paisatge arquitectònic/urbà de la nostra ciutat.

 

PRAT·TERNATIU és una proposta dels joves arquitectes pratencs Alicia Durán García i Carlos Fernández Rovira que planteja un escenari de realitats paral·leles del Prat en què prenen vida diverses històries entre la ciència ficció i l'arquitectura.

 

ALZAMIENTOS PARA EL OCIO (Uprising for the leisure) de l'artista basc Karlos Martínez .B és una mirada des de fora (com la d'un artista-turista) i des d'una perspectiva social, històrica i política de la Casa Gomis (La Ricarda) i el Real club de Golf; dues construccions del Prat que són alguns dels exemples més rellevants de l'arquitectura racionalista catalana i de l'activitat de les classes acomodades de la segona meitat del s.XX.

 

EL PRAT 9 DE L'ESPAI EXTERIOR. The truth is inside és un llarg projecte dut a terme per l'artista pratenc Josep Van Balart que els darrers anys ha anat elaborant una col·lecció d'imatges híbrides, amb la col·laboració d'alguns amics artistes de la ciutat, en la que el Prat esdevé escenari de situacions amb clares referències a la literatura, l'art, la ciència ficció i els conflictes sociopolítics locals. Imatges que, per a aquesta exposició, prenen forma d'una col·lecció de més de 130 postals editades especialment per a l’ocasió.

 

Aquestes tres exposicions aniran acompanyades d'un seguit de propostes amb les que es pretén oferir espais de relació i aproximació entre els projectes exposats i la ciutat. Activitats puntuals i  diverses a més d'un espai obert concebut per Laboratori Magnòlia on, sota el títol de LA BARBERIA, es podran visionar diversos fragments de pel·lícules i sèries de televisió, consultar documents o llegir còmics i fanzines, tots ells relacionats amb els orígens i referents dels projectes que conformen les tres exposicions.

¡


DESCOMPRESSIONS
LA RICARDA


Full de sala d'Alzamientos para el ocio

 

 

 

Aquest projecte es submergeix en la Casa Gomis i el Real Club de Golf del Prat, tots dos assentats en els voltants del Prat de Llobregat. Edificis aproximadament construïts entre finals de l'any 1949 fins a mitjans de l'any 1966, projectats respectivament pels arquitectes Antoni Bonet Castellana i Robert Terradas Via, i José Antonio Coderch.

A través d'aquestes construccions, capitals de l'arquitectura racionalista Catalana, es pretén explorar en el sentit de la política contextual i la funcionalitat formalista /passat-present-futur/ dels equipaments constructius destinats al gaudir del temps lliure. Els edificis per a recrear-se, es van cristal·litzar com el mirall de les variacions del nivell de vida i del poder adquisitiu de la societat, escenificant l'estratificació social i la progressiva consolidació de la classe mitja. Exclusius clubs destinats a la pràctica del golf, grandiosos habitatges d'estiueig; és així, com aquests espais s'assenten en la recerca de la ruptura del dia a dia i en els que es socialitzarà una elit privilegiada, convivint amb les noves estructures de l'oci organitzat.


 

LA BARBERIA
(Una aproximació als referents de l'exposició El Prat Dimensió Desconeguda)

de Laboratori Magnòlia (Berta Xirinachs i Rosa Delgado)

-Bon dia!
-Com està el panorama!  
-Sí, noi: Camps no és culpable, manifestacions perquè les escoles no tenen calefacció, el Barça…
… Amb l'aigua calentona s'obren els porus i es crea un ambient relaxat, sense presses.
Parlant a pèl, a contrapèl i passant pels llocs més difícils de netejar, i una fulla nova cada vegada!
Així comença una bona tertúlia, amb perspicàcia i astúcia, ja sigui de futbol, de teatre o de la vida, retrobant una filosofia de carrer que en gran part s'ha deixat de practicar.
I en aquesta barberia són els artistes els que ens fan de mestres barbers, i nosaltres escoltem els seus consells i comentaris, deixant pas a un diàleg -entre artistes i no artistes- i a una bona amistat.

Sobre Laboratori Magnòlia:
Des de l'Associació "Laboratori Magnólia" d'experimentació i recerca artística interdisciplinar de Catalunya volem treballar per la integració de l'artista en el món laboral, ja que és un col•lectiu amb risc d'exclusió social. L’índex d'artistes a l'atur és altíssim, cosa incomprensible, ja que el seu perfil creador i l'alt nivell d'intuïció del que disposa pensem que pot significar un gran salt qualificatiu per a qualsevol àmbit de treball, sigui empresarial, educatiu o d'investigació; es per això que apostem per la barreja de disciplines i la intrusió artística a tots els nivells.

ACTIVITATS EN RELACIÓ

• Les dimensions desconegudes de Torre Muntadas

a càrrec d'Alícia Durán García i Carlos Fernández Rovira

Art en família
Diumenge 1 d'abril a les 11h
Taller creatiu dirigit a nenes i nens de 4 a 8 anys acompanyats de familiars.Activitat per a gent gran

Dimecres 4 d'abril a les 11h
Activitat participativa a l'exposició per a persones de més de 60 anys

• Senyal amplificat
Divendres 16 de març a les 19.30 h
Projecció, presentació i debat

Mudanzas
Silvia González-Laá, 2011 / 18 min
Curtmetratge realitzat en en marc del projecte #rehabitar de la ETSAV (UPC) i produït per Curt Ficcions.
Mudanzas és un curtmetratge especial. Sorgeix com una idea del Grupo de Investigación Habitar, del Departament de Projectes Arquitectònics de la Universitat Politècnica de Catalunya, per al 9è episodi del projecte #rehabitar, un encàrrec del Ministeri de Foment, i acaba éssent un curtmetratge híbrid, a mig camí entre l'assaig arquitectònic i la ficció cinematogràfica: una família al complet immersa en un trasllat, que exemplifica i fa reals algunes de les teories proposades pel projecte #rehabitar .
Amb la presencia de Carlos Férnandez Rovira, membre d’Habitar, Grupo de Investigación de la UPC. http://www.habitar.upc.edu

La Ricarda
Núria Folch, 2010 / 25 min
Curtmetratge realitzat en el marc del Màster de Documental Creatiu de la UAB i coproduït per Televisió de Catalunya
Barcelona, 1949. Un grup d'intel·lectuals mira de reactivar el panorama artístic del país. Avantguarda, experimentació i subversió cultural, tenen lloc a La Ricarda, la residència dels Gomis-Bertrand. A través dels testimonis d'alguns dels protagonistes d'aquest moviment, i de les filles del matrimoni Gomis-Bertrand, ens submergim en aquella època i provem de descobrir la importància que va suposar una agrupació com el Club 49, en plena dictadura.
Amb la presencia de Núria Folch, realitzadora del documental.

• Visita a La Ricarda (Casa Gomis)
Dissabte 12 de maig d'11 a 14 h

La Casa Gomis, també coneguda com la Ricarda, és una joia de l'arquitectura racionalista (de l'arquitecte A. Bonet Castellana) situada en terrenys privats dins el municipi del Prat de Llobregat.
Arrel de la darrera exposició al Centre d'Art Torre Muntadas, en la que l'artista Karlos Martínez .B en va realitzar un projecte, programem una visita a càrrec membres de la família propietària de la casa per tal de poder conèixer en primera persona tant el projecte arquitectònic com diversos relats vinculats a la casa i les activitats que ha acollit que ens aproximaran tant a diversos moment de la història recent del Prat com a episodis excepcionals del desenvolupament cultural de les darreres avantguardes artístiques del segle XX ja que per la casa hi passaren alguns dels noms més significatius de les arts a la segona meitat del darrer segle.

 

 

 

 

 Del 17 de febrer al 4 d'abril de 2012

Sala d'Art Josep Bages. Torre Muntadas
C. Jaume Casanovas, 80. 08820 El Prat de Llobregat

Entrada Lliure

Inauguració:
Divendres 17 de febrer a les 20 h

 

Les dimensions desconegudes de Torre Muntadas
Diumenge 1 d'abril: Art en Família
Dimecres 4 d'abril: Activitat per a gent gran

Senyal amplificat:
16 de març: Mudanzas (#rehabitar) i La Ricarda (Núria Folch)
+ INFORMACIÓ

Horari:
De dimarts a dissabte de 16 a 20 h / Diumenges i festius d'11 a 14 h

Com arribar-hi:
Renfe: R2 (a 11 minuts de Sants Estació) / Bus: 65, 165 i L10

+ Informació:
Tel.: 934 782 237 / torremuntadas@elprat.cat

Organitza:
Ajuntament del Prat del Llobregat
Àrea de Cultura, Educació i Ciutadania

Regidor de Cultura:
David Vicioso Adrià

Direcció tècnica:
Marta Ardiaca

Coordinació i continguts:
Lluc Mayol, Esther Merchán i Luis J. Higueras (Associació d'Amics de l'Art del Prat)

La barberia:
Laboratori Magnòlia

Amb la col·laboració de:
Arxiu Municipal del Prat
El Prat Ràdio
Teatre Kaddish

PRAT-TERNATIU
Alicia Durán García i Carlos Fernández Rovira

ALZAMIENTOS PARA EL OCIO (Uprising for the leisure)
Karlos Martínez .B

EL PRAT 9 DE L'ESPAI EXTERIOR. The truth is inside
Josep Van Balart (amb la col·laboració de Josep Ralduà, Toni Vela, Luis J. Higueras i David Sarrà)

Agraïments:
De Alicia Durán García i Carlos Fernández Rovira: Marga Gómez, Montse Mayol, Gabri Guerrero, Xavier Monteys, Rafa Milán, Laura Rodríguez, Óscar Sánchez, Lolo Herrero, família Marimón, Revista Delta, Walter Bishop i Doctor Who.

De Josep Van Balart: Als meus pares per la paciència; a Jack Kirby (Jacob Kurtberg, 1917-1994) per tots els seus "tebeos"; als Trekyes (Kike, Emma, Moritz, Ana i Jaime); a Agustí Codina per les "xarles entre paquets"; a la família Marimón per totes les sessions dobles de tots aquests anys; i a tants altres.

De Karlos Martínez .B: Jordi Ferreiro, Fernando Álvarez Prozorovich, Celia Marín, Biblioteca de la E.T.S. Arquitectura de Barcelona, Marga Gómez, Rafa Milán, Marta Abardia, Marita Gomis, Fundación Docomomo Ibérico, José Hevia, Biblioteca del COAC, Núria Folch i Lluïsa Núñez.

www.torremuntadas.elprat.cat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© /UNZIP - Arts visuals al Prat - -