Saltar a continguts

/UNZIP

Navegació

Menú principal

02 minutos, 231 pasos

 

#covertag

Projecte expositiu
02 minutos, 231 pasos
Un projecte de Rodolfo Valero

De l'1 de desembre de 2017 a l'11 de febrer de 2018
Tancat els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre de 2017; 1 i 6 de gener de 2018
Sala d'Art Josep Bages. Centre d'Art Torre MuntadasInauguració, divendres 1 de desembre 2017

El projecte* es basa en l'aparent distància entre el Centre d'Art Torre Muntadas i el seu taller al carrer Santiago Rusiñol 79, separats només per 02 minuts i 231 passos. Durant el temps que dura l'exposició, les activitats del Centre d'Art es portaran a terme al que fins ara era un taller privat, i l'activitat de l'artista es trasllada físicament al Centre d'Art. Es tracta d'intercanviar les funcions i processos de legitimació predeterminades a aquests dos espais, a partir d'una sèrie d'accions, activitats, instal·lacions, tot generant, a partir de la producció pictòrica, una sèrie de contactes, intervencions, intercanvis i transicions entre aquests dos espais.
Aquest canvi de rols anirà acompanyat d'un seguit de peces de l'artista que parlen sobre el temps, els canvis, i la importància dels processos quan el que es busca no és un final, sinó la vivència d'endinsar-se en alguna cosa i deixar-se emportar. El fet essencial és el temps que ens dediquem i dediquem a observar i observar-nos, perquè quan ho fem és quan les coses prenen sentit i es completen.

L’artista convida a recórrer aquests 02 minuts i 231 passos de manera simbòlica a altres artistes i agents culturals del context i a la ciutadania, tot incorporant al projecte les seves interpretacions, textos, obres i intervencions, insistint en la idea que l'art com una construcció, reflexió i interpretació col·lectiva.

A la sala d'Art Josep Bages, les obres, artefactes i processos de Valero s'acompanyen de les intervencions textuals d'artistes i companys propers als que ha convidat a interpretar i infiltrar-se en el seu projecte (Eva Deza, Rosa Delgado, Fernado Herraiz, José L. Fedz. Parralo, Pilar Cruz). El visitant pot trobar també una proposta de publicació-artefacte amb la qual desplegar múltiples substrats de sentit i regalar-se temps i espais per detenir-se i observar(-se).Divendres d'ocupació + Tertúlies d'art

Durant tres divendres, el taller de l’artista pren el paper d'amfitrió del projecte "Tertúlies d'art" portat a terme fins ara al Centre d'Art Torre Muntadas. Aquest cicle, anomenat ara "divendres d'ocupació", continua establint tertúlies al voltant de l'art, detonades per la presència de l'obra d'artistes convidats a participar per Valero (Mariano Ríos, Francisco Gómez, Elisa García, Maite Travé, Josep Van Balart). En format fila zero, incorporarem a diferents entitats de la ciutat que en la seva activitat, comparteixen temes amb els projectes dels artistes.

Primera ocupació: Mariano Ríos i Francisco Gómez, 12 de gener 2018

Segona ocupació: Maite Travé i Elisa Garcia, 26 de gener 2018

Tercera ocupació: Josep Van Balart, 9 de febrer 2018Taller i espai de trobada


Durant l'exposició l'artista farà servir el centre d'art com a taller personal. El públic podrà acostar-se, connectar amb ell i deixar les seves impressions sobre el seu treball.

* Aquest projecte va ser seleccionat en la Convocatòria d’Arts Visuals /UNZIP 2017 en la modalitat de Projecte Expositiu.*Rodolfo Valero


La major part de la seva trajectòria ha transcorregut en el camp de la pintura. Comença la seva formació pictòrica en l'Escola d'Arts del Prat en 1977 amb el pintor Josep Mayol. A partir de 1980inicia un treball més personal amb tints surrealistes. Durant aquella etapa (1980-2000) participa en la majoria d'exposicions de Joves artistes locals que es realitzen al Prat.
En 1986 ingressa en la facultat de Belles Arts de Barcelona, on s'especialitza en pintura, influenciat per Hernández Pijuan i Chancho. De 1987 a 2003 és professor en el taller de Color de L'Escola de Dibuix i Pintura, posteriorment Escola d'Arts del Prat. Destaca l'Exposició "Pintures" en la sala d'Art Josep Bages, presentada pel catedràtic d'estètica de la Facultat de Filosofia David Estrada. La seva obra "Estètica" es va convertir en suport teòric del treball de Valero.

Sempre li han interessat els conceptes de mesurament i pes. Amb aquesta temàtica, treballa en una exposició que s'articulava a partir del mesurament del territori i del plànol del Prat, vinculats al cos (1996. Exposició a la Capsa).

La seva obra comparteix interessos amb l'expressionisme abstracte americà, l'obra de Luís Gordillo, Manolo Valdés i l'alemany Gerhard Richter, entre d’altres referents.
Des de 2002 és professor d'Educació Visual i Plàstica ESO i Batxillerat.ACTIVITATS


PERFORMANCE D'INAUGURACIÓ: divendres 1 de desembre, 19.30 h.

LLOC: Taller de l'artista, c/ Santiago Rusiñol, 79
Amb la col·laboració de:
Enrique Mecinas + grup de músics de diables, Sissi Martín + Sr. Kabuto

--------------------------------

DIVENDRES D'OCUPACIÓ+TERTÚLIES D'ART: 12 i 26 de gener, i 9 de febrer, 19.30 h

LLOC: Taller de l'artista, c/ Santiago Rusiñol, 79
Participants:
Mariano Ríos, Francisco Gómez, Elisa García, Maite Travé, Josep Van Balart

--------------------------------

DURANT L'EXPOSICIÓ: Taller d'espai i trobada

Durant l'exposició l'artista farà servir el centre d'art com a taller personal. El públic podrà acostar-se, connectar amb ell i deixar les seves impressions sobre el seu treball.

Amb l'acompanyament de: Pilar Cruz, José Luis Fdez. Parralo, equip /UNZIP Torre Muntadas

Pilar Cruz. Comissària d'exposicions, gestora cultural i crítica d'art. Màster oficial en Estudis Avançats d'Història de l'Art per la UB amb la tesi "Ye-yé, cultura juvenil, pop y conflicto en el cine español de la segunda mitad de los sesenta." Ha desenvolupat el seu treball en diverses institucions públiques i privades a Espanya i Portugal. Entre els seus projectes comissarials "Al final la fusilan", seleccionat en la convocatòria de comissariat Can Felipa 2008, el cicle d'Interferències (Terrassa Arts Visuals) "Operació supervendes", "Memòries de ficció" en Caixafórum Barcelona, entre d'altres. En col·lectiu ha realitzat projectes com "Robar la paraula" en el Festival Perifèries, Komisario Berriak (Sant Sebastià Cabdal Europea de Cultura), Liminal GR (en Antic Teatre, sis edicions), "Segueix els rastres com si fossis miope", Sala d'Art Jove en Arts Santa Mònica, Festival FIAV 04, Festival Off Loop 04, o "Es busca curator". Amb l'artista Fito Conesa ha engegat Degénero edicions, projecte d'edicions d'artista en format tèxtil.

José Luis Fdez. Parralo. Tot i que porto tota la meva vida residint al Prat de Llobregat, vaig néixer en Utrera (Sevilla) en 1961.
Als 17 anys vaig entrar en contacte amb l'Escola d'Arts del Prat. Més tard vaig realitzar estudis d'art a l'escola Leonardo da Vinci de Barcelona. Després d'un llarg parèntesi dedicat a la família, vaig tornar a prendre contacte amb l'Escola d'Arts als 39 anys on encara segueixo. Treballs més significatius: “Exposició col·lectiva Sacsejar la mirada” (Centre d'Art Torre Muntadas, 2014), Xerra/debat “Tertúlies entre fans de l'art” (Centre d'Art Torre Muntadas, 2015), Il·lustració contraportada llibre “La danza de la vida” (Montse Baduell, 2016)

Col·labora:

Diego López
Luis J. Higueras
Manuel Sánchez
Xénia Vetchinkina


 
© /UNZIP - Arts visuals al Prat - -