Saltar a continguts

/UNZIP

Navegació

Menú principal

Històric Julio Julián. Retrospectiva

 

JULIO JULIÁN. Retrospectiva
[Torna a l'històric]Del 9 de desembre 2016 al 12 de febrer 2017

Inauguració: divendres 9 de desembre, a les 19 h
Tancat els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre de 2016, i de l'1 al 6 de gener,
ambdós inclosos.
Aquesta exposició és el resultat del projecte seleccionat en la modalitat de Projecte expositiu de la Convocatòria d’arts visuals /UNZIP 2016.
Procés d’acompanyament a càrrec de: Mariona Moncunill, Lluc Mayol,
Jose Antonio Delgado, Mercè Ubalde i Esther Merchán.

Julio Julián
(Garrovillas de Alconétar, juliol de 1939 – El Prat de Llobregat, juliol de 2014)

“Julio Julián. Restrospectiva” mostra l'estat actual de la recerca del Colectivo Julio sobre l'obra i la figura de l'artista pratenc d'origen extremeny Julio Julián. El Centre d’Art Torre Muntadas i la Sala d’Art Josep Bages es transformen durant l'exposició en seu del col·lectiu; un espai de treball, difusió i diàleg des d’on completar les indagacions i els dilemes que obre la figura de Julio Julián, reivindicar el seu llegat i qüestionar els processos que legitimen l'obra dels artistes com a patrimoni cultural.

L’exposició és una construcció col·lectiva que es genera a partir d’activitats, espais de trobada i propostes de col·laboració amb diversos agents culturals de l’àmbit local i nacional: professionals, col·lectius, associacions i ciutadans del Prat en general. D’aquesta manera, es pretenen generar espais de consulta de les diferents fonts documentals produïdes per a l’ocasió, aportacions textuals i/o audiovisuals dels interlocutors convidats; així com oportunitats de trobada i activitats de creació, revisió i debat públic entorn de l’obra de Julio Julián.

Inauguració, 9 de desembre 2016

El Colectivo Julio està format per un grup de joves creadors fascinats per les peces amb les que Julio Julián participa, a finals dels noranta, en diferents edicions de la "Exposició col·lectiva d'artistes del Prat”. El col·lectiu es constitueix amb el propòsit de documentar, analitzar i entendre una obra en la que descobreix aportacions singulars i correspondències amb pràctiques contemporànies com el pop art, l’assemblage o el ready-made. És en aquest procés en el que se li obren múltiples interrogants sobre els processos de legitimació artística i els mecanismes de construcció del patrimoni cultural local.
Amb la intenció d’investigar, recollir suports i resoldre dubtes, el Colectivo Julio es presentà a la Convocatòria d’Arts Visuals /UNZIP 2016 en la modalitat d'exposició, de la que sorgeix el projecte “Julio Julian. Retrospectiva”, una forma de compartir, amb voluntat renovada, la vigència d'una obra que considera valuosa i representativa del capital simbòlic i cultural del Prat.


web: www.juliojulian.org
pàgina Facebook:
goo.gl/3ZbrOkActivitats obertes:
 
Divendres 9 de desembre 2016
a les 19h.
Inauguració

Dissabte 14 de gener 2017
d’11.30 a 13.30 h.
ZACATÚA, entremaliadura acompanyada a l’exposició
Visita entretinguda a l'exposició. Inclou l'edició col·lectiva d'un fanzine i una sèrie d'accions, per tal de reflexionar de manera lúdica i productiva sobre diversos aspectes d'interès que el Colectivo Julio ha trobat en la seva investigació sobre Julio Julián.Dissabte 28 de gener 2017
d’11.30 a 13.30 h.
CARABA, conversa entretinguda al voltant del procés de patrimonialització del llegat artístic de Julio Julián
Taula rodona al voltant dels processos d'interpretació i valoració de l'obra i la figura de Julio Julián.
Modera: Mariona Moncunill
Amb: Alex Brahim, Graciela García, entre altres assistents i convidats.Diumenge 12 de febrer 2017
11.30 h
Presentació de les conclusions de la recerca del Colectivo Julio
+
Dinar popular PLAT COMBINAT Garrovillas-Prat: encreuament gastronòmic com espai de trobada i intercanvi cultural. Comptarem amb la participació d'associacions gastronòmiques de la ciutat.
 
DURANT L’EXPOSICIÓ
Seu temporal del Colectivo Julio -
Sessions tots els dimarts de 18.30 a 20.30 h.


Sobre els convidats:

Mariona Moncunill
http://www.marionamoncunill.com/

Mariona Moncunill (Barcelona 1984) gira al voltant de la convenció i de la construcció discursiva partint de l’anàlisi del context on es desenvolupa i s’inscriu, és un dens entramat de codis, regles i convencions que teixeixen significat propi, considera necessàri, a la vegada que inevitable, convertir-les en el seu objectiu prioritari.

Aquest anàlisi li permet extrapolar la construcció de significat i la generació de valor a altres àmbits discursius: des de l’espai expositiu a la infografia periodística passant per de l’obra social d’un banc, la relació amb l’espectador, l’estadística periodística i social o la gestió del coneixement d’una biblioteca.

Els processos de negociació i diàleg amb tots els agents implicats són sempre una part essencial del seu treball malgrat no sempre acaben visibilitzant-se. El joc entre realitat i ficció, el mimetisme, la infiltració, l’especulació, l’ambigüetat i sobretot l’especificitat, són alguns dels trets diferencials de la seva obra que sovint es formalitza de forma anicònica i camuflada en el context.

Alex Brahim 

Alex Brahim (Cúcuta, Colombia, 1977). Comissari independent i director de projectes culturals. El seu treball acompasa teoria, producció, programació i activació cultural. Co-dirigeix, junt amb l’experta en marketing Tania Brett, la plataforma DIBINa, node independent de gestió de projectes artístics i comunicació relacional, de la que destaca la labor de programació i coordinació de l’espai Antiga Casa Haiku (2008-2011) a Barcelona. Desenvolupa regularment programes i exposicions independents, col·labora amb varis medis de comunicació i imparteix xerrades en diversos centres d’art i universitats.

Graciela García
http://elhombrejazmin.com

Investigadora i comissària especialitzada en Art Brut/Art Outsider. Treballa com a representant per la Galerie Christian Berst i la Fundació Art Brut Project realitzant labors de recerca, comissariat i coordinació de publicacions. Des que es va doctorar en 2010 amb la tesi “Processos Creatius en Artistes Outsider” (UCM) ha publicat el llibre “Art Outsider. La pulsió creativa al nu” (2015) així com articles en diversos mitjans especialitzats com “Osservatorio Outsider Art”, “Arteterapia – Papers de arteterapia i educació artística per a la inclusió social”, “Sans Soleil- Estudis de la imatge” o “Seminter”. Ha impartit conferències en fòrums com la UCM, la UAM, la Universitat Carlos III, les Jornades de Salut Mental i Cultura de Sant Boi o Art Madrid (Fundació FIART). Dirigeix una plataforma (revista i editorial) de la que l’objectiu és contribuir a la difusió d'aquest tipus de creacions. En l'actualitat compagina les seves recerques entorn del art brut amb el seu treball com a directora d'Art en l'estudi de disseny “S'ha anat ja mamà”, del que és sòcia fundadora.

 
© /UNZIP - Arts visuals al Prat - -