Saltar a continguts

/UNZIP

Navegació

Menú principal

Modulacions [La Paraula]

 

Modulacions [La Paraula][La Paraula]


Pràctiques artístiques i educatives

Experiència pilot 2016-2017


Inauguració: 12 de maig, 19 h.
Del 12 de maig al 10 de juny 2017
Biblioteca Antonio Martín (CÈNTRIC Espai Cultural) 

Impulsat per
Programa d'arts visuals de l'Ajuntament del Prat
(/UNZIP Arts visuals al Prat)


amb el suport de
Programa d’Arts Visuals de l’ODA (Oficina de Difusió Artística) de la Diputació de Barcelona. Dins el marc del laboratori Porositats. Porositats és un laboratori d’art i educació impulsat per la Diputació de Barcelona a tres municipis pilot -Granollers, el Prat de Llobregat i Terrassa-, en col·laboració amb ACVic Centre d’Arts Contemporànies.

Entitats i centres convocades a col·laborar:
Biblioteca Antonio Martín
Secció d'Educació de l’Ajuntament del Prat de Llobregat
Escola d'Arts del Prat
Institut Escola del Prat
EscolaPRAT I - Escola Pepa Colomer
INS Baldiri Guilera
Centre de Recursos Pedagògics

1ª SESSIÓ

JORNADA-TALLER COL·LECTIU  
del disseny expositiu de MODULACIONS [La Paraula]

Jornada-taller en la que dissenyar de forma conjunta entre tots els centres participants en el projecte MODULACIONS [La Paraula], l'exposició que finalment recollirà el que ha estat el procés. Aquesta jornada de trobada, també va constar d'un dinar conjunt i una sobretaula al Centre d'Art Torre Muntadas, en la que es van treballar els continguts que formalitzaran l'exposició.

Agents participants: Biblioteca Antonio Martín, Escola d'Arts del Prat, Escola Pepa Colomer, Institut Escola del Prat, Institut Baldiri Guilera, Màster d'arts visuals i educació: un enfocament construccionista (UB)  i /UNZIP Arts Visuals al Prat.
Context

Sobre el Laboratori Porositats


/UNZIP Arts Visuals al Prat ha estat convidat a participar en el laboratori Porositats, un espai per al desenvolupament de projectes d'acció local que posen en relació l'art, la pedagogia i el context territorial, promogut pel Programa d'Arts Visuals de la Diputació de Barcelona. En aquest projecte hi participen 3 municipis: el Prat de Llobregat, Granollers i Terrassa.

Cada municipi ha activat un grup de treball configurat per professionals de la gestió cultural, l'art i l'educació amb l'objectiu de concretar tres projectes específics per a cada un dels tres municipis, que posen en relació espais o centres d'art municipals, centres educatius i agents artístics.

Al Prat, el procés s'ha iniciat a partir de la idea de plantejar l'experiència prèvia del projecte Modulacions de la Biblioteca Antonio Martín (Cèntric Espai Cultural) com el punt de partida per al desenvolupament d'una nova proposta. Durant el primer semestre de l'any s'han realitzat 3 taules de treball conduïdes per Ramon Parramón, director d'ACVIC Centre d'Arts Contemporànies, que han comptat amb la participació d'agents ben diversos: professors de tres centres educatius del Prat, tècnics del programa UNZIP Arts Visuals al Prat, tècnics d'educació i joventut i membres de l'Escola d'Arts del Prat.

Sobre Modulacions

Modulacions és un projecte que ja s'havia activat amb anterioritat a partir d'un encàrrec polític d'oferir l'espai expositiu de la biblioteca a joves de la ciutat amb inquietuds artístiques i que es va desplegar amb més o menys fortuna al llarg de vàries edicions des de 2013 en les quals hi van col·laborar /UNZIP, Joves.Prat, l'Escola d'Arts i diversos centres educatius del Prat.

Actualment el projecte es trobava en una fase de replantejament ja que es valorava que amb el format i recursos actuals el projecte no podia desplegar tot el seu potencial. Per tot això, es va entendre que aquest podia ser un espai d'oportunitat on hi podien confluir diversos desitjos tant de l'àmbit cultural com educatiu.

A partir de les primeres sessions de reformulació conjuntes, es planteja la idea de portar a terme una formació per a docents de centres educatius del municipi amb la finalitat de posar en valor l'art com a eina pedagògica i establir un vincle crític entre els centres i la ciutat, tot enfocat a promoure el desenvolupament d'un projecte d'art dins el marc del cicle Modulacions d'art a la biblioteca en que hi col·laboren infants, joves, mestres i artistes.

Aquesta formació estaria, doncs, impulsada des del Programa d'Arts Visuals de l'Ajuntament (/UNZIP) en col·laboració amb l'Escola d'Arts del Prat i conduïda per artistes amb una trajectòria vinculada al context.


Institut Baldiri Guilera

En aquests espais de treball compartit hi han participat les següents persones*:

Laboratori Porositats:
Anna Crosas
Ramon Parramon
Maite Palomo


/UNZIP Arts Visuals al Prat:
Lluc Mayol
Cristina Castells
Esther Merchán
Jose Antonio Delgado

Biblioteca:
Cristina López
Gemma Font

Escola d'Arts:
Laia Campañà
Núria Inés
Maite Travé
Elisa García

Joves Prat:
Virginia Morillas

Educació:
Cuadri Morillas

Centres educatius:
Jaume Bosch
Xavier Blanch
Xavier Maresma
Hanna Dalda Müller
Sandra Gallardo
Violant Olivares

*Des d’un primer moment, aquestes persones van ser convocades a partir de la proximitat al projecte Modulacions i a /UNZIP amb la intenció de conformar un primer grup de treball divers però ajustat a la necessitat de concreció que precisa el desenvolupament d'aquesta experiència pilot, però des del començament ja era evident que l’assistència a les primeres sessions no significaria necessàriament que conformarien un grup definitiu per posar en marxa l'experiència, per tant aquest grup ha anat variant des dels inicis del projecte fins al punt actual.

Objectius especifics

• Ampliar els coneixements i eines dels docents en el camp de les pràctiques artístiques contemporànies, tot establint vincles directes amb la pràctica docent dels centres.

• Promoure l'ús pedagògic de l'art des de perspectives crítiques de pensament i formalització que van més enllà de models basats essencialment en les manualitats o l'expressionisme.

• Generar un espai de pràctiques compartides entre artistes (àmbit de la cultura) i docents (àmbit de l'educació)

• Impulsar experiències pràctiques fora dels centres educatius en les que l'acció educativa interpel·li directament a la ciutat.

Participants i formadors/es

Per a aquest projecte pilot s’ha convidat a participar a 3 centres educatius del Prat de Llobregat abastant docents de franges d'edat molt diverses que van de primària fins a batxillerat:

• Institut Escola del Prat (infantil, primària i secundària)
• EscolaPRAT I - Escola Pepa Colomer (infantil i primària)
• INS Baldiri Guilera (secundària)

Per cada centre hi participen un mínim de 2 i fins a un màxim de 10 mestres.

L'equip de formació està coordinat per una persona que condueix les sessions comunes, i tres artistes que articulen les sessions específiques i les tutories de cada centre. Aquest equip s’ha definit conjuntament amb l'escola d'Arts del Prat.

Els/les artistes actuen com a guies de la formació que s'articularà a partir dels seus referents i metodologies de treballs en relació als desitjos i sabers dels/les docents participants.

 
© /UNZIP - Arts visuals al Prat - -