Saltar a continguts

/UNZIP

Navegació

Menú principal

LAB Supersimetria

 

Projectes d'arts visuals > LAB Supersimetria

LAB Supersimetria 2019

 SUPERSIMETRIA
Del 15 de març al 26 d'abril de 2019

FENT VISIBLE L'INVISIBLE
Presentació pública del procés i dels aprenentatges realitzats pels participants

Divendres 26 d'abril, 19.30 h
Sala d'Art Josep Bages. Centre d'Art Torre Muntadas

Participants*:
Anna Colominas, Cindy Kuijpers, Ester sin h, Mara Morales
Amb la col·laboració de Laia Galindo (projecte de peça editorial i documentació)


 
QUÈ ÉS I COM ES VISUALITZA SUPERSIMETRIA
 
SUPERSIMETRIA és un concepte de la física quàntica que parla sobre com a la natura, cap partícula pot aparèixer sense que es creï a la vegada i de forma ineludible la seva antipartícula o partícula supersimètrica: un element en principi invisible pels aparells humans de detecció (fins que finalment Carl David Anderson va donar amb ell l'any 1932), però que, segons totes les equacions matemàtiques havia de ser allà. Així doncs, com postula la teoria de SUPERSIMETRIA o multiunivers, en aquest projecte formatiu-expositiu nosaltres concebem que la peça artística (partícula) no pot crear-se sense la presència del procés creatiu que li dóna forma (antipartícula), i, tot i que aquest no ens sigui visible o no en tinguem evidències, no significa que una existeixi sense l'altre.

Aquest procés de treball és, a més, un recorregut per l’espectre de la llum. El laboratori transita per diferents sessions, cada una amb un to des de l’infraroig a l’ultraviolat: de color invisible a color invisible, passant pels visibles que donen forma a l’arc de Sant Martí: taronja, groc, verd, blau, cian i violeta. L'analogia en aquest cas compleix una doble funció: per una banda, ens dóna la base conceptual per parlar d’allò que es fa visible als ulls durant el seu transitar (com tots els elements a priori invisibles que envolten les obres d’art i que nosaltres traurem a la llum), i per altra sustenta una estructura expositiva del procés de treball que portem a terme. D’aquesta manera, el vermell senyala els elements que es van produir a la primera sessió, el taronja els de la segona, i així successivament fins a completar el total de 6 colors-sessions que configuren el projecte. En contacte amb el desenvolupament del laboratori, Laia Galindo (dinamitzadora experta en comunitat) elabora una publicació que recull el procés de treball i que es configura com un element per comunicar i compartir els sabers generats amb una comunitat més amplia. Una proposta de peça editorial ideada durant el projecte amb el desenvolupament de les sessions, i que veurà la llum una vegada acabat el procés col·lectiu de treball.
 
 
COMPOSICIÓ I COMBINACIÓ D’ELEMENTS TEMÀTICS
 
Cada sessió, doncs, té una temàtica concreta en funció dels objectius generals d’aquesta comunitat d’aprenentatge: crear un ambient d'intercanvi i grup de treball, investigar les relacions visibles i invisibles entre obra i procés creatiu equiparant-los al mateix nivell d’importància; posar en pràctica i fer l’exercici de pensar, jugar i experimentar amb les nostres pròpies eines i entendre la(les) identitat(s) com allò canviant, mal·leable i adaptable a diferents situacions i com un recurs més amb el que desplegar-nos tant de forma individual com en combinació amb els altres; i entendre l’espai com un material més de treball, i el context com un “lloc” de trobada de persones, entorns físics, polítics, històrics, culturals, etc.
 

SUPERSIMETRIA: EL BIG BANG
FENT VISIBLE L’INVISIBLE
Presentació pública del procés de treball i els aprenentatges realitzats
 
El colofó final del projecte és l’obertura pública del dia 26 d’abril a les 19.30h, en la que els participants donaran a conèixer el procés de treball conjunt i els aprenentatges realitzats en aquestes sessions formatives enfocades en tenir experiències i tantejos sobre com idear, produir i contextualitzar la seva pràctica artística (un projecte, una idea o una peça). És una invitació als assistents a provar, a través d'una sèrie d'accions i intervencions, la metodologia i les temàtiques que s'han tractat durant les sis sessions de treball prèvies, compartint objectes i instal·lacions, tot assenyalant moments significatius del LAB.


*
Anna Colominas
La seva professió és arquitecte tècnica – enginyera d’edificació, però la seva formació és diversa, participant en cursos d’esmalt sobre metall (2016-17, 2017-18), especialització en tècniques de joieria (esmaltat amb bufador, resines i motllos, unions per reblons, color sobre metall, volum i relleu, collars de ganxet, gravat amb esmalts), treball amb resines, joieria a la cera perduda, disseny 3D aplicat a la joieria, ceràmica i torn, decoració sobre vidre o restauració de vidre.
Ha participat en exposicions col·lectives com són les Biennals artístiques col·lectives - CAATEEB (2011 i 2014), Expo INLET al Taller Perill i a la galeria Lalabeyou (Madrid, 2014, 2015, 2016, 2017), o l’Exposició Col·lectiva d’Artistes del Prat al Centre d’Art Torre Muntadas (El Prat de llobregat, 2017).

Cindy Kuijpers
Alumna del taller de pintura de l'Escola d'Arts del Prat, inicia fa 20 anys la seva formació artística a l'organització CREA Amsterdam. Després d'un període de 20 anys explorant el món ha recomençat la
seva formació al Prat fa 2 anys. Durant aquests anys investiga diferents materials i maneres d'expressar-se, dibuixar, pintar i buscar una connexió amb l'entorn i l'espectador esperant evocar un
relat. Actualment, treballa amb les possibilitats que donen els "collages" fets amb materials reciclats.
Participa en exposicions col·lectives d'artistes locals del Prat.
(Insta: @ckamsterdam)

Mara Morales Rubino
Va ser alumna de l’escola d’arts del Prat i actualment practica apunts al natural amb model en viu. Sempre ha tingut interès en el dibuix, però les seves inquietuds han anat variant. Anteriorment va estudiar Arquitectura, motiu pel qual s’interessava més pel dibuix arquitectònic, el dibuix urbà i el disseny en 3D. Actualment la seva atenció es centra en la figura humana i el retrat.

Treballa amb dibuix al pastel i amb la tinta xinesa. Li agraden les tècniques pictòriques però també sent molt interès per la il·lustració i en un futur li agradaria endinsar-se en el món còmic

Ester sin h
Gestora de projectes creatius. De formació dissenyadora gràfica, s’endinsa en els coneixements de la filosofia de l’art per aprofundir en l’enteniment de la bellesa del que ens envolta. Enfocada en la forma i l’essència de les creacions, s’involucra en l’àmbit de l’art i del disseny, col·laborant en la gestió d’exposicions, en la realització de publicacions en el món editorial, així com en la creació publicitaria online i offline. Ha treballat amb projectes arreu d’Europa i Sud-Amèrica, i actualment està ubicada al Prat de Llobregat, sense deixar de costat el factor mobilitat que tant alimenta les seves creacions i identitat.

Laia Galindo Torralba (Politòloga i optimista)
Actualment treballo de tècnica de participació ciutadana a l'Ajuntament del Prat intentant fomentar la implicació de la ciutadania a títol individual o col·lectiu en les polítiques públiques de la ciutat. Tinc vocació de treball en equip i col·laboratiu per la transformació i el creixement social sigui des de la participació ciutadana, l'acció educativa o el treball comunitari.  Confio plenament en la intel·ligència i la creativitat col·lectiva i m'agrada generar espais i circumstàncies que ho potenciïn.

Aficionada a la literatura infantil i juvenil i al còmic. Des de fa uns mesos també aficionada al dibuix a través de l'Escola d'Arts del Prat.

...........................................
 
* Els Projecte LAB es caracteritzen per concebre el Centre d'art Torre Muntadas com un espai de trobada, contacte i suport a la creació i formació d'agents culturals, educatius i socials de la ciutat.
S'organitzen dos LAB a l'any per grups de persones amb interessos comuns, posant en marxa una experiència de producció i formació continua que es desenvolupa en una sèrie de sessions i a partir de l'espai expositiu de la sala Josep Bages concebut com un laboratori i una investigació en procés.

...........................................

SESSIONS
 
INFRAROIG
Sessió1

QUÈ ÉS SUPERSIMETRIA 0+ 0-
PERQUÈ L’OBRA NI ES CREA NI ES DESTRUEIX, ES TRANSFORMA
Relacions de continuïtat obra-procés: són una successió o és un procés continu?

Ens coneixem entre nosaltres i expliquem als altres
Quines eines portem ja al nostre background?
 
Reinterpretem les obres dels altres: què ens diuen sense dir-nos res?

...........................................
 
TARONJA
Sessió2

SUPERSIMETRIA 0 + C2
QÜESTIÓ D’ENLLAÇOS: CONNECTAR AMB LA PRÒPIA IDENTITAT I LA DELS ALTRES.
Connectar amb la pròpia identitat i la dels altres
 
Pòquer de recursos
Com resolem situacions a la vida quotidiana i què passa quan trobem el símil al món artístic?

Fent-nos passar per...
Adoptem la forma de treballar d’un artista

...........................................

GROC | VERD
Sessió3

SUPERSIMETRIA 0 + C2 + H
ESPAIS I CONTEXTOS:
Com vibrem i ens movem a l’espai i el temps.

Resignificant els espais
Per què hi ha espais que ens marquen i amb els que tenim un lligam concret? Per què els mateixos llocs no signifiquen el mateix per tothom que els transita, ocupa, viu?
 
Treball amb el context
Sobre sorpresa: llegeix i actua!

...........................................

BLAU | CIAN
Sessió4

SUPERSIMETRIA + MULTIUNIVERS
1+2+3 SESSIÓ DE TREBALL
Ens dediquem a recollir els resultats dels experiments i recomponem el nostre univers: reflexions personals i en grup, fixem resultats i transformacions.

Escalfament artístic: la Jane Fonda de les arts
Escalfar motors de cara a la presentació pública del dia 13: què hem aprés, què ha estat important del procés
 
...........................................

VIOLETA
Sessió5

SUPERSIMETRIA: ACELERADOR DE PARTÍCULES
Preparant el Big Bang

Preparant el guió de la presentació pública
Com ens agradaria compartir amb el públic què ha estat per nosaltres SUPERSIMETRIA?
Fil a l’agulla: com ens organitzem?
 
...........................................

ULTRAVIOLAT
Divendres 12 d’abril - 19.30h

SUPERSIMETRIA: EL BIG BANG
FENT VISIBLE L’INVISIBLE
Presentació pública del procés de treball i els aprenentatges realitzats
Parlarem sobre el treball desenvolupat durant el procés amb els diferents artistes i agents de la ciutat en aquest laboratori artístic compost de diferents sessions formatives enfocades en tenir experiències i tantejos sobre com idear, produir i contextualitzar un projecte, una idea o una peça.
 

SUPERSIMETRIA: EL BIG BANG
FENT VISIBLE L’INVISIBLE
Presentació pública del procés i dels aprenentatges realitzats pels participants
Divendres 26 d’abril, 19.30 h

...........................................

Programa d’accions i intervencions

SUPERSIMETRIA ni es crea ni es destrueix, es transforma en un programa d'accions i presentació pública de l'experiència del projecte laboratori de pràctiques artístiques i formació col·lectiva iniciat el 15 de març. Obrim el procés i els espais del Centre d'Art a través de propostes generades pels participants del laboratori en les que conviden als assistents a provar la metodologia i les temàtiques que s'han tractat durant les sis sessions de treball prèvies, compartint aprenentatges, objectes i instal·lacions, tot assenyalant moments significatius del LAB.

L'experiència oberta al públic és una aproximació al procés de treball creatiu SUPERSIMETRIA, un projecte que vol fer visibles processos de l'art que normalment romanen invisibles.

El programa d’accions s’elaborarà en conjuntament amb els artistes participants del LAB. 


Participants edicions anteriors > 2018

 Participants:

Glòria Tormo, José Luis Fernández Parralo, Julia Cáceres, Laia Ortega, Laia Ruz, Marta San Juan


Amb la col·laboració de:

David Sánchez: documentació i publicació
Quim Packard: suport en la formalització de la presentació final
Patricia Quintana: suport a la coordinació. Alumna del Màster d’Educació Artística de la U.B.
Purificación Núñez: suport a la producció.

 


 
© /UNZIP - Arts visuals al Prat - -