Saltar a continguts

/UNZIP

Navegació

Menú principal

Document 06

 

Catàleg 06
EXPOSICIONS > SAJB > Multisales d'Art (2)

GUIM CAMPS (1) i EULÀLIA ROVIRA (2)
Escultures i focs olímpics sobre una taulaEmmarquem la proposta amb la ressaca dels Jocs de Londres de l’estiu passat i sobretot amb la malenconia mediatitzada del 20è aniversari de les olimpíades de Barcelona-92. El Cobi ens revisita reescenificant tot allò que un macro espectacle representa i les empremtes que ens deixa.

De tots els canvis i inversions que es van dur a terme a la ciutat acollidora dels Jocs des que va ser escollida pel COI, posem la mirada cap a les polítiques culturals, concretament la inversió en escultura pública que es va dur a terme en aquell període. Amb la idea encunyada per l’alcalde Maragall de “monumentalitzar la perifèria”, desenes d’escultures d’artistes tan locals com internacionals de renom, es van ubicar a aquella ciutat en plena transformació que abandonava un model industrial per mutar cap a la seva absoluta terciarització. Amb els anys, s’ha fet palès l’esforç per dirigir la ciutat cap al turisme i per substituir la figura del ciutadà per la del consumidor, podent entendre els Jocs com la guspira d’aquest canvi de rumb.

Amb una bossa de plàstic plena de fonts artificials i una metxa d’encendre, hem visitat les escultures de ja fa dues dècades, volent celebrar amb elles aquell seu naixement eufòric, en una època ja passada d’optimisme i confiança vers la democràcia acabada d’estrenar i les seves institucions. El resultat és una sèrie de fotografies a llum de dia, on l’espectacle es desmitifica. La desproporció de mides entre les escultures i les fonts i l’acció tossuda de sobreposar la mateixa fotografia amb les cinc tonalitats de les anelles, emfatitzen l’excés olímpic que ha anat tenyint l’entorn urbà barceloní fins avui.

Juntament amb aquesta sèrie de fotografies enteses com a relectura personal d’aquest llegat cultural, presentem una instal·lació musealitzant un moment i un espai concret, una taula d’oficina contemporània als Jocs que escenifica de forma física un possible lloc de presa de decisions. Aïllem la taula des d’on es va poder determinar quin tipus d’escultures poblarien la ciutat aprofitant aquella gran inversió de capital tan públic com privat, emmarcada en un macro-esdeveniment esportiu de repercussió mundial. Sobre la taula, entre pantalles d’ordinador, papers i calculadores, hi ha tres maquetes de les escultures que han esdevingut més emblemàtiques, aconseguint traspassar els límits escultòrics per esdevenir icones, marques de la ciutat. La mida de la maqueta deixa endevinar la proximitat que acabarà tenint l’escultura monumental amb un souvenir, mentre de moment decora una taula de treball. El Cap de Barcelona de Roy Lichtenstein, accionat per un petit motor, es desmaia per un moment i es torna a posar dret, l’Estel ferit de la Rebecca Horn i els Mistos de l’Oldenburg es desmunten i retroben, per uns instants, la seva posició natural per tornar-la a perdre. Les robustes icones perden momentàniament la conjuntura.

(1) Guim Camps (Castellar del Vallès,1986) és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona el 2009, cursant un any a University of West of England a Bristol, UK. Allà s’incorporà a l’Organització i galeria Peoples Republic of Stokes Croft i Stokes Croft Museum. Actualment treballa amb Experimentem amb l’Art. Ha realitzat events a Bristol amb Cube Cinema, PRSC, Kebele Coop, i exposat a Offlimits (Madrid) amb el festival IN-Sonora, a Guanajato (Mèxic) a la Sala d’Art Jove, al Centre Cívic Sant Andreu i El Graner (Barcelona).

(2) Eulàlia Rovira (Barcelona,1985) s'ha llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona el 2009 havent cursat un any a la Kunsthochschule Weissensee-Berlin. Actualment està acabant el màster d’Art in Context a la Universität Der Künste de Berlin, amb l'especialitat Treballs artístics en l'espai urbà, i altres continguts destinats a la pràctica comissarial i a les polítiques culturals. Per aquest postgrau ha rebut una beca del CONCA de formació pel curs 2011/12 i una pel 2012/13. Anteriorment havia treballat a la galeria SEPTEMBER de Berlín amb una beca Leonardo. Ha exposat entre d'altres llocs a Ballhaus Ost i AYCT? (Berlin), Localize Festival (Potsdam), a la Biennal de Valls, a la Sala Parés, a Can Felipa i El Graner (Bcn).

 
© /UNZIP - Arts visuals al Prat - -