Saltar a continguts

/UNZIP

Navegació

Menú principal

Starter de projectes

 

#SUCRET 14

Starter de projectes és un espai que reuneix un grup heterogeni d'artistes emergents que treballen en el context del Prat de Llobregat.
Plantejat com una trobada per a l'aprenentatge, els artistes presenten i conversen sobre les seves idees propiciant entre ells un debat obert i especialitzat basat en les seves experiències.
A partir d'una construcció col·laborativa i horitzontal, Starter de projectes té com a objectiu facilitar el desenvolupament de projectes mitjançant l'anàlisi, la posada en context i el suport a la producció del mateixos.

Starter de projectes es desenvoluparà en tres fases completament articulades (d'abril a desembre de 2014) que culminarà en una exposició col·lectiva a la Sala d'Art Josep Bages (Centre d'Art Torre Muntadas) i comptarà amb la coordinació de l'artista visual i docent Julieta Dentone* que s'encarregarà de la dinamització i el suport de tot el procés de definició i realització dels projectes.Qui pot participar en Starter de projectes?

Es configurarà un grup d'aproximadament 12 persones i/o col·lectius del Prat. Aquestes persones tindran en comú una experiència artística encara emergent i el desig d'ampliar i millorar la capacitat de definició del seu propi projecte.

L'equip d’/UNZIP convidarà, a partir del coneixement que té del treball dels i les artistes emergents del Prat, a un màxim de trenta persones i/o col·lectius. Les persones convidades que estiguin interessades a participar formalitzaran la sol·licitud mitjançant el lliurament d'un dossier d'obra recent.
Finalment serà la mateixa coordinadora del projecte que definirà la composició final del grup.

Data límit de lliurament de dossiers:
dimarts 22 d'abrilDesenvolupament:

Primera fase:
Taller de projectes

L'objectiu d'aquesta primera fase és el de generar un procés de formació, anàlisi i desenvolupament teòric de projectes d'art a partir del treball que realitzen cadascuna de les persones participants en Starter de projectes.

El taller es dividirà en dues parts: un seminari en què s'establirà un context de referència que es relacioni directament amb les propostes artístiques dels i les assistents, i unes sessions de desenvolupament en què es treballarà el projecte individual i de grup per la seva definició i posterior obertura en les següents fases.

Seminari:
3 sessions
(Dissabtes de 10 a 14h. Centre Cívic Ribera Baixa).

La continuïtat en el projecte requereix la participació en les tres sessions obligatòriament.

3 de maig
Escalfant motors
Breu presentació de la proposta i declaració d'intencions. Com treballarem? Necessitats i expectatives dels participants. Organització general de les diferents sessions i del treball.

10 maig
Posada en marxa
Contextualització teòrica sobre la concepció de projectes. La construcció d'una idea: el pas del coneixement a la producció (del que un sap als fets ). El text escrit com a eina. El dossier, l’escriptura i la presentació pública.
Aquesta etapa té com a objectiu millorar la definició dels nostres projectes. D'altra banda, com a artistes ens enfrontem a una gran diversitat de situacions i entendre bé les característiques de cada context ens permetrà establir relacions favorables entre aquestes diferents propostes i els seus àmbits de producció i/o representació.

17 maig
En ruta
Aquesta sessió té com a objectiu la construcció d'un mapa de les nostres propostes artístiques, buscant d'una banda la integració i interacció del grup i de l'altra , l'exercitació en la presentació tant verbal com escrita. A partir de petites dinàmiques i el descobriment de les paraules claus que funcionen com a detonant del nostre treball, els participants aniran presentant i analitzant els seus projectes individualment juntament amb el grup.

Sessions de desenvolupament:
6 sessions
(Dissabtes de 10 a 14 h. Centre Cívic Ribera Baixa).

La continuïtat en el projecte requereix la participació en un mínim de tres de les sis sessions proposades.

Dates:
24 de maig / 7 de juny / 21 de juny / 5 de juliol / 20 de setembre / 4 d’octubre

S'entrarà de ple en les propostes dels artistes a partir d'un treball de seguiment personalitzat.
Si les tres primeres sessions estàn plantejades com un exercici ràpid de posada en relació i d’intercanvi d’interessos i projectes, aquesta segona part es planteja com un moment per a la definició i concreció d'idees i de com portarem endavant el nostre projecte.
La metodologia a seguir serà alternar el treball individual amb el grupal. A partir de les posades en comú dels nostres propis projectes o idees, relacionem i connectem conceptes teòrics més la nostra experimentació. Treballarem amb materials de suport (lectures, webs, recursos, imatges, gràfics, mapes ...) que s'aniran definint a partir de la identificació de les necessitats de cadascú.Segona fase:
IV Jornades de suport a la creació #sucret2014

MAQUINANT PROJECTES
Algunes claus per afrontar el desenvolupament
d'una idea d'art

En castellà diem que del dicho al hecho hay un buen trecho expressant de forma prou rigorosa un dels principals problemes alhora de tirar endavant un projecte de creació visual. Com transformar una idea, una inquietud o un desig en quelcom tangible? Recursos, procés creatiu, producció, anàlisi, formalització, etc.

Les jornades de suport a la creació (#sucret) són un conjunt de propostes de lliure accés, concentrades en un cap de setmana, dirigides a totes aquelles persones que tenen un clar interès en alguna pràctica artística, especialment, a les persones que viuen i treballen al Prat de Llobregat.

Enguany les jornades es realitzaran el dies 14, 15 i 16 de novembre i tindrán lloc integrament a la planta baixa del Centre d’Art Torre Muntadas.Tercera fase:

Exposició col·lectiva


Aquesta última fase està dedicada a la formalització i producció dels diferents projectes per tal d'arribar a la nostra última instància en aquest projecte: la realització d’una exposició col·lectiva a la Sala d'Art Josep Bages (Centre d'Art Torre Muntadas).

L'exposició pretén evidenciar el treball realitzat al llarg de tot el projecte i el bagatge que això implica. L’exposició es presenta com un dispositiu relacional que sorgeix de la necessitat de contingència i un feedback directe amb el públic. D'aquesta manera, si l'exposició està plantejada com un punt d'arribada és en realitat un punt de partida més.

Imaginem aquesta exposició com el punt de partida de tots els projectes que hauran format part de Starter.

Realització de peces:
Desembre 2014 i gener-febrer 2015
 

Malgrat que el gruix del treball en aquesta fase es realitzarà als llocs de treball propis de cada participant, la dinàmica serà la mateixa que es proposa des de l'inici, alternant el seguiment individual (més diari) amb trobades grupals, organitzades segons les necessitats del grup.

En aquesta fase, les persones que hagin seguit el procés fins a aquest punt, disposaran d'una petita quantitat econòmica en concepte d'ajuda per a la producció de les peces a exposar (materials, serveis, etc.)

Definició, muntatge i inauguració:
Novembre i desembre
(calendari exacte a definir)
Inauguració: 20 de febrer 2015 (data a confirmar)
 

Finalment el procés es formalitza i es fa públic a partir de l'exposició que formarà part de la programació anual d'exposicions d’/UNZIP.

Una vegada valorats els resultats del procés es definirà el contingut i estructura de l'exposició, es realitzaran els elements de comunicació i documentació necessaris i es convocarà totes les persones participants per al muntatge d'una exposició que ocuparà l'espai de la Sala d'Art Josep Bages al llarg de 5 o 6 setmanes.


* Julieta Dentone (Buenos Aires, 1976) és llicenciada en Belles Arts. Des de l'any 2000 viu i treballa a Barcelona. Durant aquests anys ha desenvolupat projectes vinculada a l'àrea de gestió i coordinació. El 2010 finalitza el Màster d'Estudis Avançats en Història de l'Art (UB). Interessada per la intersecció en les pràctiques artístiques amb les educatives en 2011 va integrar l'Equip Tutorial de la Sala d'Art Jove. Des de 2013 és professora associada del Departament de Didàctica de l'Educació Visual i Plàstica (Facultat de Formació del Professorat, UB). Més info → www.julietadentone.com

 
© /UNZIP - Arts visuals al Prat - -